Kako je nastao običaj bacanja bidermajera

Bidermajer ili svadbeni buket predstavlja simbol bračne sreće a ceremonija bacanja bidermajera izdvaja se kao poseban momenat na svakom venčanju. Običaj bacanja bidermjera neudatim devojkama potiče iz Francuske. Pre nego što je bacanje bidermajera postalo običaj, mlada je na svadbi cepala svoju venčanicu a delove je davala mladim neudatim devojkama. Kako bi venčanica ipak ostala sačuvana za uspomenu, neveste su počele da primenjuju bacanje svadbenog buketa. Tako su nastali prvi bidermajeri.

 

Druga verovanja vezana za bidermajer govore o tome da su svadbeni buket činile biljke koje su imale simbolično značenje. Naime, verovalo se da bidermajeri imaju magijsko dejstvo koje im je davalo određeno ukrasno bilje od kog su bili sačinjeni. Verovalo se da aromatično i ukrasno bilje od kog je bidermajer sačinjen, uz nekoliko strukova žita, simbolizuje plodnost žene.

 

Sam bidermajer je naziv dobio po istoimenom stilu koji je označavao način izrade buketa cveća. Budermajer je, uz venčanicu, najupečatljiviji detalj na venčanju i treba ga sa pažnjom i ljubavlju dizajnirati i napraviti. On odiše elegancijom i lepotom i uz njega svaka nevesta izgleda otmeno. Kod odabira vrste i boje cveća izuzetno je važno imati sliku venčanice kako bi se bidermajer stilski uklopio u preostali stajling.

Bidermajeri koje mi pravimo mogu biti izrađeni od različitih materijala i cveća. On obično sadrži omiljeni cvet buduće mlade i na taj način venčanju daje lični pečat.

U našoj bogatoj ponudi možete pronaći bidermajere napravljene od prirodnog i veštačkog cveća.

Bidermajer od prirodnog cveća

Bidermajer od prirodnog cveća pravimo od svežeg cveća i ukrasnog bilja po vašoj želji. Takođe, vama ostavljamo na izbor i opciju veličine i forme buketa. Da li će to biti uredan, klasični bidermajer standardne forme od crvenih ruža ili božura ili pak neobavezni buket sačinjen od baštenskog i ukrasnog bilja, na vama je da odaberete.

Ukoliko venčanje pravite na otvorenom, uz izlazak ili zalazak sunca, pomalo u hipi stilu, preporučujemo da buket pravite od poljskog cveća.

Bukete za klasična venčanja najčešće pravimo od ruža, božura, kala ili gerbera ali smo tu da vaše želje i zamisli realizujemo na najbolji način. Prirodno cveće takođe koristimo i kod dekoracije prostora za vaše venčanje tj za aranžmane na stolovima.

Bidermajer od prirodnog cveća može se kombinovati i dodatno ukrašavati perlicama, cirkonima, cvećarskim štrasom kao i raznim trakama, čipkama, starinskim koncem i drugim materijalima.

Pri odabiru cveća za svadbeni buket treba voditi računa da nema svakog cveća tokom cele godine.

Bidermajer koji je pravljen od prirodnog cveća mora biti izrađen po dogovoru dan pred venčanje ili još bolje na dan samog venčanja, kako bi njegova svežina plenila čitavog dana.

Bidermajer od veštačkog cveća

Bidermajer od veštačkog cveća može jednako biti lep kao i onaj od prirodnog, toliko da se skoro i ne primeti razlika. Njegova velika prednost je u tome što ovo cveće nikada ne uvene te će gošću koje bude postala njegova nova vlasnica zauvek podsećati na vas i vaše venčanje. Pored toga, njega ne morate praviti na sam dan venčanja već može biti spreman i nekoliko dana ranije kako bi ste, na dan venčanja, mogli bezbrižno da se posvetite šminkeru i frizeru. I naravno, daleko je jeftiniji.

 

Kao što smo rekli, bidermajer svakako treba da odražava stil neveste koja ga odabere. On neretko biva uklopljen uz venčanicu kao i celokupnu dekoraciju prostora. Veštačko cveće od kog se izrađuje bidermajer može biti savršeno uklopljeno sa cvetićima za kićenje svatova ili tako da se slaže uz kićenje za mladoženju i kumove

Boja, kao i vrsta veštačkog cveća od koga se bidermajeri izrađuju, zavisi samo od vas. Takođe, bidermajeri od veštačkog cveća mogu biti napravljeni u kombinaciji sa veštačkim ukrasnim biljem, perlama, cirkonima, …

 

Drška bidermajera izrađuje se od posebne, čvrste podloge koja će olakšati nošenje bidermajera i upotpuniti formu svadbenog buketa. Jedan od veoma trendi dodataka je i bedž sa porukom koji se postavlja u dno samo ručke.  On će novoj vlasnici preneti poruku od vas. Bedž „Ti si sledeća“ zauzeo je posebno mesto kod naših nevesta. 

Simbolika cveća

Jezik cveća (floriografija) je verovanje da svaki cvet ima značenje i da se odabirom određenog tipa i boje može mnogo toga reći. Danas mnoge mlade ne mare za simbolično značenje cveća i biraju ga samo po kriterijumu lepote, otmenosti i uklapanja u zamišljeno venčanje iz snova. Ukoliko neka od vas ipak želi da zna šta koji cvet predstavlja predlažemo da dobro proučite simboliku cveća.

 

Ruža se smatra simbolom ljubavi, strasti i lepote. Crvene ruže su znak ljubavi i simbolizuju strasnu ljubav. Žute ruže su izraz veselja ili zadovoljstva, ali se za njih vezuju i neverstvo i ljubomora. Bele ruže simbolizuju duhovnu ljubav, čistotu i nevinost. Ruže boje lavande poručuju da je reč o ljubavi na prvi pogled. Ružičastim ružama tamnijih nijansi izražava se zahvalnost, dok se svetlijim nijansama ističe nežnost osobe koja ih prima, kao i divljenje prema toj osobi. Svetlijim tonovima ruža obično se izražava prijateljstvo.

Božur je raskošan mirisni cvet koji od davnina krasi vrtove. Uz božur se vezuju raznovrsna verovanja i simbolika. Poreklo simbolike božura dolazi sa Istoka gde zbog svog gordog držanja i crvene boje, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, ovaj cvet simboliše čast i bogatstvo.

 

Kala je nastala od grčke reči kale što znači predivno. Ona simbolizuje čistotu, svetost i vernost.

 

Gardenija je oduvek važila za simbol tajne ljubavi dok je zumbul simbol poniznosti i trajne ljubavi.

Bidermajer - cena

Izuzetno je teško reći unapred cenu bidermajera jer ona zavisi od vrste cveća od koga je napravljen, forme i veličine, kao i dodatnih ukrasa koji se koriste. Bidermajeri od veštačkog cveća su povoljniji i stoga se mogu kupiti već od 2000 dinara dok se oni od svežeg, prirodnog cveća kreću od 3500 do 12000 dinara.

Svakako je naša preporuka da nas pozovete ili pošaljete poruku za preciznu informaciju o cenama.

Ko kupuje bidermajer

Po nekom „pravilu“ mladina kuma kupuje bidermajer, a mlada nakon venčanja ispred crkve ili opštine, ili u restoranu, nakon venčanja, preko leđa baca bidermajer neudatim devojkama. Veruje se da će ona koja ga uhvati, biti sledeća pred oltarom. Ukoliko na nekom od sledećih venčanja opet uhvati svadbeni buket onaj stari bi trebalo da baci.

U poslednje vreme veoma je popularno da se prave dva bidermajera kako bi jedan ostao devojci koja ga je uhvatila, a drugi mlada zadržala nakon venčanja za fotografisanje sa gostima i svoju uspomenu.

Kako sačuvati bidermajer

Dan venčanja je najčešće veoma stresan zbog velike količine gostiju, sitnica na koje treba misliti i samog čina stupanja u brak. Mladenci često ne uspeju da se opuste i tek kada sve prođe gledajući slike i video zapise mogu da se prepuste uživanju. Tako i prelepi buket koji mlada tog dana nosi možda i ne dopre svojom lepotom do vas a kako je cveće živo ono veoma brzo propadne. Iz tog razloga vam predlažemo da sačuvate svoj svadbeni buket tako što ćete ga osušiti i konzervirati.

Kako osušiti cveće

Da bi se cveće iz vašeg svadbenog buketa što bolje sačuvalo, potrebno je da ga prvo i pre svega dobro osušite. Cveće se najbolje suši tako što ga okačite na suvo i tamno mesto da visi naopačke. Važno je da ne bude izloženo direktnoj sunčevoj svetlosti kako bi boje ostale što življe kao i da u prostoiji nema vlage. Potrebno je oko dve do tri nedelje do potpunog sušenja cveća.

Kada ste sigurni da se vaš bidermajer skroz osušio poprskajte ga lakom za kosu da bi vam duže trajao. Pokušajte da nađete lak bez mirisa.

Shadow box za suvo cveće

Osušeni buket cveća možete staviti u dekorativnu vazu a možete ga i okačiti da visi negde na terasi ukoliko vam je terasa namenjena za uživanje.  Ovako sačuvano cveće daće vašem stanu vintidž šik.

Ukoliko imate malo više kreativnosti, možete pokušati da napravite ili da kupite plitku drvenu kutiju (shadow box) koja ima stakleni poklopac u koju možete poređati samo glave cvetova i tako zauvek sačuvati svoj bidermajer. Ova kutija može biti i kompletno staklena, naravno, u zavisnosti od enterijera vašeg stana i vaših ličnih estetskih kriterijuma.

Dekorativna staklena tegla

Naš omiljeni način za čuvanje svadbenog buketa (naravno i svakog drugog cveća) je dekorativna staklena flaša ili moderna tegla, pa čak i najmanja kugla akvarijum za jednu zlatnu ribicu. Ovde je prednost i što je već sama ambalaža dovoljno atraktivna i bez prelepog šarenog cveća. I kod ovog načina čuvanja bidermajera potrebno je nežno odseći glave cvetova i velike zelene listove koje ćete naizmenično poređati unutra. Na ovaj način još mnogo godina možete uživati u lepoti i raskoši svog svadbenog buketa.

Presovanje cveća

Presovanje cveća je takođe jedna od opcija za čuvanje i konzerviranje vašeg bidermajera. Kao prvo, izaberite cvetove koje ćete čuvati i presovati i pažljivo ih stavite na papir preko kojeg treba postaviti još jedan papir a onda postavite nekoliko baš teških knjiga odgore. Ovako sačuvano presovano suvo cveće možete čuvati u tzv herbarijumu ili ga uramiti na belom papiru i okačiti iznad bračnog kreveta kao sliku.

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://dekoracijezasvadbu.rs/wp-content/uploads/2021/10/bidermajeri.jpg); } #cata_button_j9zz4ypw94.cata-button{ margin-top:10PX;}#cata_button_j9zz4ypw94.cata-button .cata-btn{color: #ffffff; background-color:#e49497}#cata_button_j9zz4ypw94.cata-button .cata-btn:hover{color: #ffffff; background-color:#dfa1a3}