U celom svetu čin venčanja je okružen raznim običajima i verovanjima. Svadbeni običaji i verovanja se prenose sa kolena na koleno i  zadžani su da  budućim mladencima donesu sreću i uspeh u braku. Kako u svetu, tako i kod nas, običaji i verovanja vezana za svadbu sprovode se kako bi zabavili goste i doneli sreću u bračnom životu mladenaca. Srebrni novčić u cipeli je trebao da obezbedi bogatstvo u životu. Zvuk crkvenih zvona na kraju ceremonije predstavlja radosnu javnu objavu o sklopljenom braku…

Nešto novo, nešto staro, nešto plavo, nešto pozajmljeno

Ovakvi svadbeni običaji su naročito karakteristični za Zapadnu Evropu i Ameriku. Iako su ovakvi običaji danas igračke za devojčice, buduće mlade, ipak njihovo postojanje nije bezrazložno.

  • Nešto staro predstavlja predmet koji bi par dobio od starog prijatelja. Po običaju, ovo je bila stara podvezica koju bi mlada dobila od srećno udate žene u nadi da će sreću i stabilnost iz njenog bračnog života preneti i na novu mladu.
  • Nešto novo predstavlja nove avanture koje ce venčani par imati u srećnoj budućnosti.
  • Nešto pozajmljeno je obično predmet iz mladine porodice, veoma bitan za njih. Mlada mora da vrati taj predmet kako bi osigurala sreću. Ovo je simbol ljubavi i podrške od strane porodice i prijatelja.
  • Nešto plavo datira iz starog Izraela, gde je mlada nosila plavu traku u kosi koja predstavlja ljubav i vernost.

Gađanje/obaranje jabuke

Postoje i svadbeni običaji stari koliko i sam čin proslave sklapanja braka. Mladoženja mora skinuti jabuku pre nego što mladu izvede iz kuće. Mladin otac kači jabuku na najviše drvo u dvorištu. Mlada ostaje u kući sve dok mladoženja puškom ne skine jabuku sa drveta, pokazujući time svoju veštinu i sposobnost odbrane porodice.

Zašto mlada baca sito

Neki svadbeni običaji danas ne mogu biti ispoštovani, ali su i dalje zanimljivi. Kada mladenci dodju u mladoženjinu kuću, nakon venčanja, ispred kuće ih čeka svekrva. Mlada od svekrve uzima sito u kome se nalazi žito i jabuka sa novčićima. Mlada žito iz sita, po starom verovanju, baca na četiri strane kuće kako bi donela polodnost i radost u kuću. Jabuku sa novčićima mlada baca preko krova kuće kako bi bračni život bio ispunjen srećom. Konačno, sito se baca na krov kuće, verovanje kaže, ako sito ostane na krovu mladenci će opstati u braku.

 

Kićenje mladine kapije

Za mladinu kapiju pravi se luk od bršljana. Luk se ukrašava svežim cvećem, tilom i ukrasnim mašnama. Tako okićen luk čuva se dugo na kapiji dvorišta iz kog je mlada otišla u drugu kuću. Običaj je da luk stoji na kapiji do verskog praznika Mladenci.

Darivanje mlade

Običaj kaže da budućoj mladi svekar i svekrva nakon veridbe kupuju zlatnu ogrlicu i zlatnu narukvicu. Svi prijatelji i rodjaci koji su pozvani na veridbu daruju mladu zlatom, vešom ili novcem. Kada mlada dođe u mladoženjinu kuću ona ukućane daruje platnom, košuljom…

Darivanje mladoženje

Nakon venčanja, kada svadbeni ručak počne mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir. U nekim krajevima običaj je bio da tast stavlja zlatnik u čašu napunjenu vinom. Mladoženja mora ispiti vino iz čaše i na taj način doći do zlatnika.

Zašto mlada nosi veo?

Ono što je definitivno običaj kod svih naroda i vekovna tradicija jeste da mlada na venčanju nosi veo. Kako se čin venčanja smatrao najpogodnijim momentom kada zle sile napadaju, stari narodi su smatrali da stavljanjem vela mlada postaje zaštićena od demona i zlih sila. Iz istog razloga su svatovi pucali kada bi došli do mladine kuće, kako bi uplašili i rasterali demone. Kako bi zavarali zle sile svatovi nikad nisu išli istim putem. Svadbeni običaji su se menjali vremenom, ali veo je ostao simbol venčanja.

Kićenje svatova

Ritual kićenja svatova je vekovna tradicija. Tačno se znalo pravilo kićenja svatova i značenje cvetića za svadbe. Smatrano je da gosti okićeni ruzmarinom postaju ritualni učesnici svadbe.  Svadbeni običaji nalažu da se svatovi kite ruzmarinom koji je bio vezan crvenim koncem i kao takav smatran Božanskom zaštitom. Cvetići za svadbu nastali su kombinacijom ruzmarina, lavande i cveća za koje se verovalo da je sibol plodnosti. Tako je ruzmarin štitio mladnece od zlih sila, a cvetići za svadbu donosili plodnost.

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://dekoracijezasvadbu.rs/wp-content/uploads/revslider/home-fullscreen-slider/background_05.jpg); }