Tradicija kićenja svatova na svadbama

Kićenje svatova je vekovna tradicija. Kod Slovena običaj kićenja svatova postoji još od davnina. Do dana današnjeg kićenje svatova se održalo u narodu iako je pretrpeo razne promene. Od tradicionalne grančice ruzmarina do modernih cvetića i narukvica. Svaki običaj ima priču kako je i zašto nastao, pa tako i čin kićenja svatova, stavljanjem cvetića na rever gosta, ima svoju istoriju. U davna vremena verovalo se u demone, takođe se verovalo da je ceremonija svadbe vreme kada oni najviše napadaju. Smatralo se da kačenjem ruzmarina i cvetića za kićenje mladenci bivaju zaštićeni od zlih sila demona.

Gosti na svadbi kićenjem postaju ritualni učesnici svadbene ceremonije. Svatovi su se ranije kitili uglavnom ruzmarinom koji se pričvršćivao crvenim koncem. Ruzmarin je neretko kombinovan sa cvetom lavande i odatle je i potekla ideja pravlejnja razne kitnje za svatove. Kasnije su ruzmarin zamenili cvetići za kićenje koji su bili različito modelirani.

Kako se kite svatovi?

Kao i sve ostalo i sam čin kićenja svatova je imao svoja pravila i način na koji se svatovi kite. Svatove okupljene u mladoženjinoj kući kitile su mlade neudate devojke. Onima koji su u braku cvetići ili ruzmarin stavljao se na desnu stranu,a onima koji nisu na levu, dok su mladoženji u njegovoj kući cvet stavljali na levu stranu, a kada bi došao po mladu stavili bi na desnu stranu. Kačenjem ruzmarina gosti postaju odvojeni od spoljašnjeg sveta i na taj način učesnici u činu venčanja koji će uslediti. Do danas običaj kićenja svatova se održao u narodu i sama svadbena kitnja su neizostavan detalj svadbene ceremonije.

 

Kićenje iz naše skromne ponude

Danas mladenci imaju priliku da biraju od tradicionalnog i uvek u trendu ruzmarina do modernih cvetića za kićenje svatova. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći širok izbor cvetića za svadbu koji su izradjeni od različitih materijala, pažljivo dizajnirani i ručno izradjeni.

Da bismo Vam pokazali svo kićenje koje smo napravili u poslednjih deset godina trebao bi nam još jedan sajt, ali pokušaćemo da Vam dočaramo šta sve možemo da napravimo za Vaš posebna dan. Podelili smo našu ponudu kićenja u nekoliko vrsta, kako bi Vam bilo lako da nadjete i odaberete pravo za Vas. Svakodnevno proširujemo našu ponudu, a nove slike naših cvetića i zanimljivih kićenja možete pratiti na našoj Facebook stranici Cvetići za kićenje ili putem Instagram profila Cvetići za svadbe.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju koju želite.

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://dekoracijezasvadbu.rs/wp-content/uploads/2017/02/cvetici-za-kicenje.jpg); } #separator_cnp .cata-sep-holder .cata-sep-line{ border-color: #EEEEEE;} #separator_czm .cata-sep-holder .cata-sep-line{ border-color: #EEEEEE;} #separator_oft .cata-sep-holder .cata-sep-line{ border-color: #EEEEEE;}