Kićenje svatova je vekovna tradicija. Običaj kićenja svatova kod Slovena postoji još od davnina a održao se u narodu do dan danas iako je pretrpeo razne promene. Svaki običaj ima priču kako je i zašto nastao pa tako i čin kićenja svatova.

Ovaj predivni običaj prešao je dug put od tradicionalne grančice ruzmarina do modernih cvetića i narukvica kakve svatovi danas veoma često nose.

Stavljanje cvetića na rever gosta ima svoju istoriju i veoma zanimljivu priču. U davna vremena verovalo se u demone, takođe verovalo se i da je ceremonija venčanja vreme kada oni najviše napadaju. Smatralo se da kačenjem ruzmarina i cvetića za kićenje mladenci bivaju zaštićeni od zlih sila demona.

Gosti na svadbi kićenjem postaju ritualni učesnici svadbene ceremonije. Svatovi su se ranije kitili uglavnom ruzmarinom koji se pričvršćivao crvenim koncem ili tračicom u boji srpske zastave. Ruzmarin je neretko kombinovan sa cvetom lavande i odatle je i potekla ideja pravljenja razne kitnje za svatove. Kasnije su ruzmarin zamenili cvetići za kićenje koji su bili različito modelirani.

Kićenje svatova - pravila

Kao i većina drugih tradicija, i sam čin kićenja svatova je imao svoja pravila i način na koji se svatovi kite. Svatove okupljene u mladoženjinoj kući kitile su mlade neudate devojke. Onima koji su u braku cvetići ili ruzmarin stavljao se na desnu stranu a, onima koji nisu na levu. Mladoženji u njegovoj kući stavljale su cvet na levu stranu, a kada bi došao po mladu premestile bi ga na desnu.

Nekada su za kićenje devojkama tj devojčicama davali samo muškarci a danas za kićenje daruju svi gosti na venčanju.

Kačenjem ruzmarina gosti postaju odvojeni od spoljašnjeg sveta i na taj način učesnici u činu venčanja koji će uslediti. Do danas običaj kićenja svatova se održao u narodu i sama svadbena kitnja su neizostavan detalj svadbene ceremonije.

Ispunjavamo vaše želje

Danas mladenci imaju priliku da biraju između tradicionalnog, i uvek u trendu, ruzmarina i modernih cvetića za kićenje svatova. U našoj bogatoj ponudi možete pronaći širok izbor cvetića za svadbu koje ručno izrađujemo od različitih materijala, pažljivo dizajniramo i prilagođavamo vašim željama.

Da bismo vam pokazali svo kićenje koje smo napravili u poslednjih deset godina trebao bi nam još jedan sajt. Potrudićemo se da vam dočaramo šta sve možemo da napravimo za vaš poseban dan.

Podelili smo ponudu kićenja u nekoliko kategorija kako bi vam bilo lako da pronadjete i odaberete ono što je baš onako kako ste sanjali. Svakodnevno proširujemo ponudu, a nove slike naših cvetića i zanimljivih kićenja možete pratiti na našoj Facebook stranici Cvetići za kićenje ili putem Instagram profila Cvetići za svadbe.

Kompletna ponuda

.cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e49497;}.cata-page-title, .cata-page-title .page-header-wrap {min-height: 250px; }.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; }.cata-page-title .page-header-wrap { background-image: url(https://dekoracijezasvadbu.rs/wp-content/uploads/2021/10/Kicenje.jpg); } #separator_ygb .cata-sep-holder .cata-sep-line{ border-color: #EEEEEE;} #separator_3vh .cata-sep-holder .cata-sep-line{ border-color: #EEEEEE;} #separator_req .cata-sep-holder .cata-sep-line{ border-color: #EEEEEE;}